top of page
Om Hanna Grahm

Hej! Vad kul att du hittat hit!

Det är jag som är Hanna, och jag har upptäckt något väldigt härligt - att vi kan fortsätta utvecklas i nya riktningar oavsett ålder eller tidigare erfarenhet!

Hanna Grahm, sångcoach & röstcoach på Expand Your Voice, sitter vid ett träd

Har du någonsin känt att det där med att sjunga borde kännas helt fantastiskt, men att det istället känns svårt och knepigt?

Du är inte ensam! Så många jag träffar idag har en längtan efter känslan av frihet i sången, men har svårt att hitta dit. Särskilt svårt blir det när vi provar nya saker som inte "faller sig naturligt" för oss - ännu.

 

När jag växte upp så höll jag på med alla möjliga kreativa saker - dans, sång, fiol, bild. Jag kände mig fri, levande, som att livet var fullt av möjligheter!

 

Men så småningom så bestämde mig för att bli bra på just sång. Så länge jag höll mig till det jag redan behärskade så kändes det okej, men så fort jag försökte sjunga på nya sätt, med nya sound så var det ett fullständigt mysterium! 

Lite om min historia:

Hur kom det sig att vissa kunde sjunga kraftfullt, på alla toner inklusive de där mellan-höga tonerna som jag var tvungen att sjunga svagt för att inte "skarven" skulle ställa till det?

Och vad var skillnaden mellan bröströst, huvudklang och "mixröst" egentligen? 

Jag ville gärna förstå, och trevande frågade jag några av sånglärarna på musikerlinjen där jag gick på gymnasiet, men de svarade med trevande och luddiga svar som inte gjorde någon större skillnad för vare sig kunskap eller resultat.

Inte på gymnasiet, inte på de framstående folkhögskolorna som jag senare gick på, inte från mina vänner och lärare som höll till på musikhögskolan, och inte på logopedprogrammet som jag snart hoppade av när jag märkte att väldigt lite fokus las på själva rösten.

"Nåväl, jag kan det jag kan och andra kan andra saker", tänkte jag och släppte det där med att lära mig förstå hur rösten fungerade.

 

Ända tills något annat, till synes orelaterat, inträffade. Hösten 2019 började jag måla akvarell, blev alldeles hänförd, och under de följande månaderna och åren så utvecklades jag enormt mycket! Det blev en katalysator för förståelsen att:

Ingenstans fick jag svar på frågan "Hur fungerar rösten egentligen?"

Kreativiteten kan ta sig nya uttryck när vi lär oss nya sätt att uttrycka oss på!

Inte när vi vaknar upp och råkar vara bra på det. Utan när vi lär oss det!

Drivkraften att återerövra sången väcktes på nytt! Och inte bara drivkraften att utvecklas själv i nya riktningar, utan också i att stötta andra att utvecklas på ett sätt som känns stärkande, avslappnande, roligt och effektivt! Med denna längtan började jag leta efter sätt att utveckla min kunskap. Tack och lov för internet - den här gången hittade jag det jag sökte! 

Nu är jag utbildad på Institute for Vocal Advancement, en utbildning i världsklass där vi får lära oss hur rösten fungerar och delta i workshops med dagens experter inom röstforskning och sångpedagogik. Varje år lär jag mig nya saker som jag implementerar i min undervisning för att jag ska kunna hjälpa dig med så mycket lätthet, lekfullhet och klarhet som möjligt!

Här kan du läsa mer om den metod jag numera arbetar utifrån:

bottom of page